Chaple hastalığının temelinde bir bağırsak patolojisinin yattığını söyleyen Prof. Dr. Ahmet Oğuzhan Özen, “Damarsal yapılarda anormallik vardır. Buna da neden olan, bağışıklık sisteminde kompleman dediğimiz bir yapının aşırı çalışmasıdır. Bağışıklık sisteminin aşırı çalışması kendi vücudumuza ve organlarımıza zarar verir” diyor. Hastalıkta protein kaybının yüksek olduğuna dikkat çeken Özen, şunları söylüyor:
İSHAL VE ŞİŞLİKLE KENDİSİNİ GÖSTERİYOR
“Buna bağlı olarak da albümün düşüklüğüne bağlı olarak yüzde, el ve ayaklarda şişlikler olur. Uzun süreli ishaller de yaygın olarak görülür. Kanlı ishal atakları, karın ağrısı ve kusma, bu hastalığın en önemli özellikleri arasında gelir. Teşhisi koymak için kan tahlili yeterli. Kliniğimizde bu hastalığa sahip ilk iki kişiyi takip ediyorduk. TÜBİTAK bursuyla yurtdışı araştırma ödülü aldım. Böylece hastalığın nedenlerini ve tedavisini araştırdım. Neticede bu hastalığı tanımlamış oldum.”
Chaple hastalığının büyüme geriliği olan bebeklerde, tekrarlayan ishaller ve albümin düşüklüklerinin yol açtığı şişliklerle kendisini gösterdiğini belirten Özen, “Kansızlık ve mineral eksiklikleri de hastalığın belirtileri arasındadır” diye konuşuyor. Yeni doğan ve 1 yaşına kadar olan bebeklerde yaygın görülen hastalığın okul çağında da ortaya çıkabildiğini söyleyen Prof . Dr. Özen, “Akraba evliliklerinin sık olarak görüldüğü ülkemizde kalıtsal olduğu için hastalığa daha sık rastlanıyor” şeklinde konuşuyor.
Hastalık henüz çok yeni olduğundan tedavisinin geliştirilebilmesi için zamana ihtiyaç olduğunu da vurgulayan Özen, “Ancak hasta hücrelerinde gerçekleştirdiğimiz deneyler, başka hastalıklar için kullanılan bir ilacın umut verdiğini gösteriyor” diyor.
Röportaj: Şebnem ÇETİNOĞLU