Bayer, “1 milyon tonluk pamuk üretim hedefi”ni FiberMax programıyla destekliyor

Bayer, “1 milyon tonluk pamuk üretim hedefi”ni FiberMax programıyla destekliyor

Bayer, Türkiye ekonomisinin lokomotifleri arasında yer alan tekstil ve hazır giyim sektörünün çözüm ihtiyaçlarını tarladan üretim aşamasına kadar pamukta standardizasyonu sağladığı Fibermax Serifikasyon Programı’yla karşılıyor. Tarım ürünleri birimi tarafından geliştirilen program ile Bayer, çiftçiye, çırçırcıya ve iplikçiye daha fazla kazanç elde edebileceğini gösteriyor. Bayer’in ev sahipliğinde gerçekleşen ‘4 Mevsim Bayer Pamuk Zirvesi’ Şanlıurfa’da düzenlendi. Şanlıurfa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Dr. Murat Çakmakçı, Şanlıurfa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya’nın da konuşmacı olarak yer aldığı zirveye pamuk sektörünün önde gelen isimleri katıldı. Zirvede, dünyada ve Türkiye’de pamuk ve tekstil endüstrisinin görünümü değerlendirildi, çiftçi ve üreticilerin ihtiyaçlarına yönelik çözüm önerileri tartışıldı.

Zirvede yer alan konuşmacılar, Türkiye’nin pamuk üretiminde de eski güçlü konumuna doğru hızla gelmeye başladığını belirterek, “Konuşmacılar, Çin menşeli ürünlerin baskısı altında olan Türkiye'nin pamuk üretiminde geçtiğimiz yıllarda dramatik bir düşüş gösterdiğini, bu sebeple pamuk üretiminde stratejisini değiştirmeye başlayarak kaliteli üretime ve yüksek marka değerine odaklandığının altını çizdi. Bu önemli adımın olumlu sonucu olarak Türkiye, pamuk üretiminde aşama aşama eski güçlü konumuna gelirken, eşik olarak koyduğu 1 milyon ton üretim miktarını da yakalamak üzere… Son 2 yıldır pamuk ekim alanlarında görülen artış trendi bu yıl yüzde 20 gibi yüksek artış oranıyla yaklaşık 500 bin hektar alana ulaştı” dediler.

2007’den beri uyguluyor

Türkiye’nin değişen pamuk üretimi stratejisini desteklemek üzere Bayer, tarladan üretim aşamasına kadar pamukta standardizasyonu sağlamak üzere 2007 yılından bu yana Fibermax Sertifikasyon Programı’nı uyguluyor. Fibermax programı ile Bayer Türkiye’de, yüksek elyaf kalitesine sahip pamuk tohumlarından elde edilen elyafı belirli şartlar ve kontroller halinde temin ederek tekstil sektörünün ihtiyacı olan yüksek değerli ürünleri pazara sunuyor. Bu program ile tarlaya Fibermax sertifikalı tohum eken çiftçiden, pamuğu çırçırlayan işletmelere ve tekstil üreticilerine değer zincirinde yer alan tüm paydaşlar katma değer sağlıyor. Program sayesinde yüksek kaliteli ve sınıflandırılmış elyaf ihtiyacı Türkiye’nin iç pazarından karşılanıyor, Fibermax sertifikalı ürünler Türk sermaye ve işgücüne doğrudan katkıda bulunarak tekstil sektörünün gelişiminde önemli bir rol alıyor.

Bayer tarafından çırçırcı ile sözleşmeli tarım yapan tüm çiftçiler sezon boyunca takip ediliyor. Hasat sonrasında pamuk çeşitleri karışmayacak şekilde depolanıyor. FiberMax Sertifikası, ürünün tek tip pamuktan oluştuğunu ve kalite standartlarının üst seviyede olduğunu gösteriyor. Böylece üreticiler ürünlerini çok daha kolay, kârlı ve güvenle satabiliyor. Şirket, 10 yılı aşkın süredir devam eden programla 100.000’in üzerinde sertifikasyon sağladı.